Uvijek zaštićeni

Print
Couple-under-umbrella_100px

S dolaskom hladnijeg vremena podložniji ste kašlju i prehladama, stoga je sada pravi čas da i kroz prehranu pomognete svojem imunološkom sustavu da ostane snažan i djelotvoran.

Organizam ima vlastiti sustav zaštite – to je imunološki sustav. Za dobro funkcioniranje tog sustava važni su kvalitetna prehrana i zdrav način života.

Uravnotežena prehrana je odličan početak brige o imunitetu, jer imunološki sustav ovisi o mnogim nutrijentima. Voće i povrće su ovdje glavne zvijezde jer nam daju mnoštvo vitamina i minerala koji doprinose održavanju dobrog imuniteta, poput vitamina C, vitamina A i cinka.

Vaš organizam se oslanja na stalne izvore vitamina, naročito vitamina C iz voća i povrća, koji štiti stanice od oksidativnog stresa i tako jača imunitet. Imunološki sustav ima i 'specijalce'  obliku bijelih krvnih stanica. Te stanice proizvode specijalizirane proteine – antitijela – koji pronalaze i uništavaju viruse i bakterije. Kako su antitijela proteini, u prehranu trebate uključiti odgovarajuće proteine kako biste osigurali da ćete moći proizvesti antitijela koja su potrebna vašem organizmu.

Zdrave namirnice s proteinima – poput ribe, mesa peradi, nemasnog crvenog mesa, namirnica od soje i mliječnih proizvoda smanjene masnoće – predstavljaju izvor gradivnih elemenata koje vaše tijelo treba za proizvodnju tih specijaliziranih proteina, kao i važnih vitamina i minerala kao što su vitamini B2 i B12, cink i bakar, koji doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Kvalitetnom prehranom zaista utiremo put prema dobrom zdravlju. A da bi se vaše tijelo moglo boriti s izazovima izvana, vaša unutarnja 'vojska' treba najbolju moguću hranu.

Napisala: Susan Bowerman mr.sc, registrirana dijetetičarka, certificirana sportska nutricionistica, Herbalifeova stručnjakinja za prehranu

hr-HR | 25.1.2020. 4:48:16 | NAMP2HLASPX01