Izbjegnite blagdansku fitness krizu

Print
avoid_holidays_fitness_slump100px

Mjeseci na izmaku godine donose hladnije vrijeme i brojne blagdanske svečanosti, pa je dvostruko teže ustrajati u aktivnostima usmjerenim na zdravlje i dobru tjelesnu kondiciju. U situaciji kada vas mame blagdanske svetkovine, prilike za putovanja i slasna hrana na blagdanskim jelovnicima, možda ćete teško zadržati motivaciju za aktivnost. Mnogi od nas na kraju popuste pred blagdanskim iskušenjima, pa na kvalitetu prehrane i fizički izgled počnu obraćati pozornost tek kada proĎu blagdani i vrijeme postane toplije.

Planirajte

Kada je riječ o zdravlju i dobrobiti, nema mjesta improvizaciji. Budite toga svjesni i uzmite si vremena da proučite zdrave prehrambene navike i vježbe prikladne za različite razine kondicije, kako biste stekli znanje koje će biti temelj za ostvarivanje ciljeva tijekom čitave godine. Proučite planove obroka i recepte za hranu koju volite, kao i brza rješenja za obroke kada ste u vremenskoj stisci. Uvijek imajte zalihu zdravih i hranjivih meĎuobroka, naročito kada ste na putu. Ako ne možete u potpunosti odoljeti bogatoj blagdanskoj ponudi, odlučite da ćete uzimati manje porcije omiljenih jela kako biste izbjegli situaciju da pretjerujete s velikim porcijama svega što se nudi. Svoje omiljene vježbe pohranite na svoj pametan telefon, ili ih ispišite kao podsjetnik. Nemate vremena za odlazak u teretanu? Obično vježbate na otvorenom, ali vrijeme je loše? To nije problem, jer imate pohranjene upute za vježbe koje možete izvoditi i kod kuće. Blagdansko vrijeme donosi mnoge društvene obveze, pa imate sve manje vremena? Ne brinite, na telefonu (ili papiru) imate kratke vježbe za koje trebate 15-30 minuta i koje možete izvoditi bilo gdje. Ako bilo iz kojeg razloga niste motivirani za vježbanje, veća je vjerojatnost da ćete ipak odvježbati ako ne morate ulagati dodatni mentalni napor za planiranje vježbanja.

Budite dosljedni

Čini se da smo tijekom godine neprestano prisiljeni nalaziti vrijeme za dodatne poslove, gledanje omiljenih emisija ili praćenje trendova na društvenim mrežama. No, kada zaostanemo s rutinom vježbanja, jednostavno kažemo: “Nije bilo vremena.” U blagdansko vrijeme lako nalazimo izgovor u društvenim obvezama i putovanju. Zdravlje i dobrobit trebali bi biti vaš najveći prioritet tijekom čitave godine, jer je dosljednost ključ za sretniji i zdraviji život. Razmislite o svojim ciljevima, no nemojte se usredotočiti samo na to kako želite izgledati – razmislite i o tome kako se želite osjećati i što trebate učiniti da to postignete. Sastavite plan za 10 dana, 30 dana i 60 dana, te plan za blagdansko vrijeme i pridržavajte se tih planova. Zatim provjerite koliko ste se približili svojem cilju. Nećete ni primijetiti da se više ne radi o dijeti ili izazovu vježbanja, već o načinu života – vašem zdravom i aktivnom načinu života.

Zabavite se

Da biste dosljedno živjeli zdravo i aktivno, morate uživati u takvom načinu života. Nemojte da vam režim vježbanja bude kazna.

Nemojte pretjerivati s vježbanjem jer ste propustili neki termin i isto tako nemojte preskakati obroke jer ste pretjerali kod prošlog obroka. Nastojte uspostaviti ravnotežu.

NaĎite vježbe koje vam odgovaraju, naĎite partnera koji će vas poticati da redovito vježbate i meĎusobno se motivirajte. Već smo utvrdili da je blagdansko vrijeme puno izazova – zato se meĎusobno potičite i motivirajte.

Unesite malo raznolikosti u svoje vježbanje – naĎite novo mjesto za vježbanje (plaža, park) ili se okušajte u novim vrstama vježbanja koje vas vesele.

Proslavite postignuća! Za sav uloženi trud nagradite se nečime što nije hrana – primjerice, odlaskom u kino, novom opremom za vježbanje ili novim blenderom za zdrave shakeove.

 Samantha Clayton, AFAA, ISSA – Potpredsjednica, Globalni sport i fitness u Herbalifeu.

hr-HR | 27.1.2022. 3:13:38 | Zus2phlsb000001