10 načina da čitave godine ustrajete u svojim odlukama

Print
making_resolution_stick_all_year100px

Osvijestite ponašanje koje želite promijeniti

Kako biste promijenili loše navike i zamijenili ih zdravijima, najprije trebate razmisliti o svojem ponašanju. Primjerice, ako znate da jedete više nego što biste trebali, možda bi bilo korisno da si priznate da jedete previše i da si istovremeno omogućite da vam je dosta takvog ponašanja.

Neka odluke budu razumne

Prvi preduvjet da ustrajete u odluci jest da ona bude razumna i realistična. Mnogo je bolje donijeti razumnu odluku nego si postaviti nerealne ciljeve, pa odustati od njih
na samom početku.

Neka odluke budu precizne

Kada svoje odluke pretočite u riječi, neka budu što je moguće preciznije. Super je reći da želite “jesti manje masti,” no to je previše općenito. Umjesto toga mogli biste si postaviti mjerljiv cilj, recimo “ograničiti unos masti na 40 grama dnevno.”

Postavite si prioritete

Ako imate dugačak popis odluka, bilo bi dobro da odredite njihove prioritete i najprije se posvetite nekolicini lakših odluka. Tako biste si mogli dokazati da zaista možete ostvariti ciljeve koje ste si postavili. No, ako imate dojam da pokušavate uvesti previše promjena odjednom, možda ćete trebati malo skratiti taj svoj popis.

Preuzmite odgovornost za ostvarenje svojih odluka

Kada odlučite što su točno vaše odluke, zapišite. Ako svoje izazove i planove zapišete, lakše ćete im se posvetiti.

Planirajte uvođenje novih navika

Kada ste donijeli odluke, trebat će vam plan za praktično uvođenje novih navika. Ako se radi o prehrambenim navikama, jeste li izbacili iz kuće svu nezdravu hranu? Ako planirate više obroka kuhati kod kuće, imate li sve potrebne namirnice u svojem hladnjaku, smočnici i zamrzivaču?

Vježbajte nove navike i pratite svoje ponašanje

Budite strpljivi––potrebno je određeno vrijeme da usvojite nove navike i da se osjećate prirodno i ugodno. Pratite svoje ponašanje provjerom mjerljivih elemenata svojih odluka –– primjerice, kalorijski unos ili unos masti, broj porcija voća i povrća koje ste pojeli ili koliko puta ste u jednom tjednu ponijeli sa sobom zdrav ručak umjesto da jedete vani.

Učite iz poteškoća

Umjesto da dozvolite da vas poteškoće obeshrabre, nastojte iz njih izvući pouku. Pokušajte shvatiti zašto ste posustali i nađite način da ubuduće izbjegnete takve situacije.

Proširujte svoje ciljeve i nagradite se za svaki uspjeh

Ako ste već uspješno uveli neke nove navike, mogli biste iskoristiti taj uspjeh tako da malo nadopunite svoju odluku. I ne zaboravite se nagraditi za uspjehe i prepoznati svoja postignuća.

Osmislite sustav podrške

Prijatelji, članovi obitelji i online zajednice mogu biti ogromni izvori podrške. Zato ljudima oko sebe dajte do znanja što namjeravate postići. A pružanje potrebne podrške drugima, moglo bi i vama pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Susan Bowerman je viša direktorica za Edukaciju o prehrani u Herbalifeu.
Susan je ovlaštena nutricionistica s certifikatom o specijalizaciji za sportsku
nutricionistiku.

hr-HR | 27.1.2022. 2:50:15 | Zus2phlsg000001