Kako održavati zdravlje kose

Print
HealtyHair100px

Test kose

Testirajte poroznost svoje kose, kako biste odredili njenu sposobnost upijanja I zadrţavanja vode. Kada sljedeći put perete kosu i sušite je ručnikom, opipajte kosu. Ako se čini prilično mokrom, vjerojatno je poroznija. Porozna kosa postaje suha I sklona oštećenjima. Drugim riječima: porozna kosa je slaba kosa. Ako pak vasa kosa nakon brisanja ručnikom djeluje prilično suha, radi se o manje poroznoj I zdravijoj kosi. Ţelite li dodatnu provjeru, moţete provesti brzi test kose: nekoliko vlasi čiste, suhe kose ubacite u zdjelu vode. Ako vlasi potonu nakon nekoliko minuta, radi se o vrlo poroznoj kosi koja je brzo upila vodu i potonula. Ako vlasi i nakon nekoliko minuta plutaju na površini, radi se o manje poroznoj i snaţnijoj kosi. Ţelite li provjeriti elastičnost svoje kose, nategnite jedan pramen dok je kosa mokra. Što više moţete istegnuti kosu, to je ona elastičnija i zdravija. Kada je zdrava kosa mokra, moći će se istegnuti do 50% svoje izvorne duljine i vratiti se u normalu bez da se slomi. Nezdrava (suha) kosa moţe se istegnuti samo za oko 20% svoje izvorne duljine. I ne zaboravite: nije dobro raščešljavati kosu četkom dok je još mokra. Budite paţljivi da previše ne istegnete kosu, jer će se lomiti. Evo nekoliko jednostavnih postupaka za odrţavanje čvrstoće kose:

Kvalitetna prehrana jača kosu.

Zdrava prehrana ključna je za zdravlje kose. Pri tome su bitni proteini, jer se kosa sastoji od snaţnog proteina keratina, koji daje čvrstoću kosi, koţi i noktima. Vaţni su i minerali u tragovima poput bakra, ţeljeza, magnezija i selena, kao i vitamini E, D I C. Ti su nutrijenti vaţni za proizvodnju keratina. Voće i povrće bogato antioksidansima odličan su izvor vitamina, a isto vrijedi i za zdrave masti. I riba je odličan odabir jer sadrţe omega-3 masne kiseline, koji potiču rast kose.

Nisu svi šamponi jednaki.

Odaberite šampon namijenjen vašem tipu kose, kako bi vam kosa postala čvršća. Šampon i regenerator trebaju biti blagi, kako bi pomogli kosi da se oporavi i ponovo bude čvrsta i zdrava. Odaberite proizvode koji ne sadrţe sulfate i za koje su klinička
ispitivanja dokazala da kosu čine čvršćom. Klonite se proizvoda s mnogo kemikalija jer kemikalije mogu oštetiti kosu. Potraţite proizvode s njeţnijim sastojcima poput aloje vere, shea maslaca i biljnih mikro proteina, kako bi vaša kosa bila mekša I čvršća.

Češće koristite regenerator.

Čak i ako ne šamponirate kosu, ako je kosa vlaţna, nanesite malo regeneratora. To će joj pomoći da zadrţi toliko potrebnu vlaţnost. Kada voda hlapi, ona naţalost izvlači vlagu iz kanala vlasi, što isušuje i slabi kosu. Bilo bi dobro da jednom tjedno provedete intenzivno regeneriranje kose, pri čemu moţete koristiti i regeneratore iz kućne radinosti poput ovog: 4 ţlice kokosovog ulja i 2 ţlice čistog meda pomiješajte, ugrijte i nanesite na svjeţe opranu kosu koju ste prethodno osušili ručnikom. Pokrijte kosu kapom za tuširanje i ostavite da djeluje oko 20 minuta, a zatim isperite. Ovo je odlična alternativa kupovnim regeneratorima.

Savjet: Prije nanošenja regeneratora iscijedite višak vode iz kose. Ako je kosa zasićena vodom, neće moći upiti regenerator.

Podrežite kosu.

Sa starenjem će vrhovi kose biti sve skloniji pucanju. Ako je kosa oštećena, trebali biste podrezati ispucale vrhove. Redovno podrezivanje kose donosi zdraviji izgled kose i onemogućava da se ispucanost vrhova proširi na cijelu duljinu vlasi.

Ne izlažite kosu visokim temperaturama.

Svi koristimo sušila za kosu i električne uvijače kako bismo postigli ţeljenu frizuru. No, ţelite li da vam kosa bude zdrava i čvrsta, manje je izlaţite visokim temperaturama jer sušilo i električni uvijači mogu brzo spaliti i oštetiti kosu. Koristite sprej za zaštitu od visokih temperatura i redovito čistite svoj pribor alkoholom, kako biste uklonili ostatke proizvoda za kosu koji bi s vremenom mogli oštetiti vašu kosu.

Još nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost ako ţelite da vaša kosa bude čvršća: Izbjegavajte vezati kosu u čvrsti rep, jer to moţe dovesti do loma vlasi. Kada izlazite na sunce, zaštitite kosu odgovarajućim proizvodom sa zaštitnim faktorom. Sunce će posvijetliti kosu i ona će postati suha i lomljiva. Ako provodite mnogo vremena na suncu, bilo bi dobro da nosite šešir.Kada plivate, zaštitite kosu. Klor slabi kosu, pa je dobro navlaţiti kosu prije nego uĎete u bazen. Dodatnu zaštitu moţete postići nanošenjem malo regeneratora. U krajnjem slučaju, uvijek moţete koristiti kapu za plivanje.

Kada je riječ o kosi, noktima i koţi, sve se svodi na čvrstoću. Zato usvojite korisne
svakodnevne navike kako biste izgledali i osjećali se najbolje moguće.

hr-HR | 27.1.2022. 3:17:47 | Zus2phlsb000001