6 zabluda i činjenica o sredstvima za zaštitu od sunca

Print
6-Sunscreen-Myths

Zabluda broj 1: Osobe tamne kože ne trebaju koristiti sredstva za zaštitu od sunca

Bez obzira koliko tamnu ili svijetlu kožu imate, zaštitna krema je važna. Bez zaštite svaka koža može 'izgorjeti' na suncu, može prerano ostariti i može nastati rak kože. Nemojte ni na trenutak pomisliti da ne trebate nanositi zaštitnu kremu ako imate tamnu kožu. Bez obzira na boju kože, svatko treba redovito štititi kožu od sunca.

Zabluda broj 2: Nema potrebe za nanošenjem zaštitne kreme ako makeup sadrži zaštitni faktor

Nekada sam i sama bila uvjerena da makeup može pružiti dostatnu zaštitu od sunca. Naravno, bila sam u zabludi i nažalost, to sam naučila na vlastitoj koži. Podloge, rumenilo, prašak za brončani sjaj – danas izgleda svi ti proizvodi imaju zaštitni faktor, no to ni izdaleka nije dostatna zaštita. Makeup sa zaštitnim faktorom obično se neravnomjerno nanosi. Kada bolje razmislite, lagani sloj rumenila ili mrvica podloge za makeup ne mogu biti dostatni za primjerenu zaštitu. Iako je dobro da ti proizvodi sadrže zaštitni faktor, izuzetno je važno osigurati dvostruku zaštitu i svakako koristiti i zaštitnu kremu. Odaberite dnevnu hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30. Tako u jednom jednostavnom potezu uz zaštitu od sunca koža dobiva i dodatnu vlažnost.

Zabluda broj 3: Ako na zaštitnom sredstvu piše da je vodootporno, ne trebate obnavljati zaštitu

Zaštitno sredstvo morate obnavljati najmanje svaka 2 sata, a ako plivate ili se znojite, čak i češće. Ponekad na to zaboravimo dok uživamo na plaži ili uz bazen. Zato neka zaštitna krema bude pri ruci na vidljivom mjestu, kako biste se podsjetili. Ako to ne pomaže, neka vas mobitel ili drugi mobilni uređaj podsjeti da obnovite zaštitu. Iz vlastitog iskustva znam da zaštitna krema može ostati na dnu torbe, no telefon je uvijek pri ruci.

Zabluda broj 4: Zaštitne kreme namijenjene su samo određenim dijelovima tijela, ne za čitavo tijelo

Ako je neki dio kože izložen suncu, treba ga zaštititi. To vrijedi za stopala, uši, leđa, ruke, noge, vrat... Svaki dio koji je izložen suncu treba zaštititi. Uvijek najviše brinem o licu jer želim izbjeći nastanak tankih linija i bora, No, kad sam podrobnije pregledala svoje tijelo, suočila sam se s grubom istinom: ramena i dekolte bili su puni tamnih mrlja. Čak i na nogama imam tragove oštećenja od sunca, jer sam u mladosti silom željela savršeno potamniti i nisam koristila zaštitna sredstva. Sada sam gotovo opsesivna radi svojih nadlanica i zaštitnu kremu čuvam u držaču za čaše u svojem automobilu. Sve što je izloženo pogledu treba zaštititi od sunca!

Zabluda broj 5: Zaštitna sredstva namijenjena odraslima manje štite od onih namijenjenih djeci

Sredstva za zaštitu od sunca sadrže iste aktivne sastojke, bez obzira jesu li namijenjena djeci ili odraslima. Neovisno o tome kome su namijenjeni, dva proizvoda s istim zaštitnim faktorom nude otprilike jednaku zaštitu. No, postoje različite formule, pa se mnoga zaštitna sredstva za djecu usredotočuju na nježnije formule za osjetljiviju  kožu. Neka od njih su bez mirisa i ne sadrže dodani paraben. Mnogi proizvodi za djecu formulirani su da ne izazivaju peckanje u očima ('bez suza').

Zabluda broj 6: Sredstvo preostalo od prošle godine može se koristiti i ove godine

Ako vam je ostalo zaštitnog sredstva od prošle godine, učinite si uslugu i bacite ga. Prije svega, ako svakodnevno koristite zaštitno sredstvo, nikada vam ga neće ostati. Dobro zlatno pravilo je ne smatrati zaštitna sredstva sezonskim proizvodima, već nečime što se koristi čitave godine. Uvijek provjerite rok trajanja na pakiranju. Datumi su otisnuti na etiketi ili utisnuti u rub tube. Ništa ne traje vječno, pa će i zaštitna sredstva s vremenom izgubiti svoj učinak. Pazite na rokove trajanja i pobrinite se da koristite nešto što će zaista zaštititi vašu kožu.

 

Napisala stručnjakinja za ljepotu Jacquie Carter.

Jacquie je direktorica za prehranu izvana u Herbalifeu.
hr-HR | 25.1.2020. 4:49:28 | NAMP2HLASPX01