Omega 3 i Omega 6

Print
Omega3-oily-fish-heart-healthl

Omega-3 i omega-6 masne kiseline

Nazivi ‘omega-3’ i ‘omega-6’ označavaju kemijsku strukturu masnih kiselina, a u hrani koju jedemo ima više omega-4 i omega-6 masnih kiselina, a ne samo po jedna. U svakoj skupini postoje ‘esencijialne’ masne kiseline – to su one koje moramo unositi kroz hranu jer ih naše tijelo ne može proizvesti u dostatnim količinama. U malim količinama – i dobro uravnotežene – esencijalne masne kiseline pomažu rast, vid i moždane funkcije.

Problem je u tome što je ravnoteža u našoj prehrani znatno narušena – namirnice koje jedemo prepune su omega-6 masti, a ne dobivamo dovoljno omega-3 masti.  A kada je ravnoteža naručena, to može štetiti našem zdravlju. Nije to uvijek bilo tako – prehrana naših davnih predaka uključivala je uravnotežene količine masnih kiselina iz sve biljne hrane koju su jeli – povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki.  

No, u proteklih 150-ak godina prehrana nam se promijenila do te mjere da sada jedemo oko 15 puta više omega-6 masti nego omega-3, čime je ravnoteža znatno narušena.  Jedan od najvažnijih uzroka te neravnoteže je ogromna količina ulja žitarica u našoj prehrani – naročito ulja kukuruza, koje je među najbogatijim izvorima omega-6 masti. Konzumiramo pretjerane količine omega-6 masti, kojih ima u svemu što jedemo – od pržene hrane, pečene hrane, čipsa i preljeva za salatu, do slatkiša, a istovremeno ni izdaleka ne konzumiramo dovoljno omega-3 masti – naročito iz ribe, ali i iz namirnica kao što su povrće i orašasti plodovi.

Jednostavnim smanjenjem ukupne količine masti koje jedete moći ćete ponovo uspostaviti ravnotežu, s obzirom na to da je većina masnih namirnica koje jedemo glavni izvor omega-6 masti u prehrani. Stoga nastojte jesti više ribe. Ako ne možete jesti ribu nekoliko puta tjedno, možda bi bilo dobro uzimati dodatak prehrani s ribljim uljem.

Povrće i voće prirodno sadrže uravnotežene količine masnih kiselina, stoga nastojte da ih ima u svakom obroku. Kod voća se masti uglavnom nalaze u sjemenkama, pa je stoga voće s jestivim sjemenkama poput šumskog voća i kivija odličan izvor tih zdravih masnoća. I kod međuobroka razmislite o orašastim plodovima i sjemenkama. Oni su odlična zamjena za čips i krekere, koji mogu biti puni manje zdravih omega-6 masti.

hr-HR | 25.1.2020. 4:47:02 | NAMP2HLASPX01