Ova stranica koristi kolačiće. Nastavkom pregleda stranice potvđujete da ste suglasni s našim korištenjem kolačića. Saznajte više ovdje »

Ažurirali smo naša Pravila zaštite osobnih podataka. Kliknite ovdje da biste ih pročitali.

Dobivate li u svojoj prehrani ove hranjive tvari?

Print
Are you getting these nutrients in your diet?

Dobivate li u svojoj prehrani ove hranjive tvari?

Folna kiselina

Zašto je trebate. Folna kiselina – ili folat, kako se naziva oblik u kojem je ima u namirnicama – jedan je od osam B-vitamina, koji u majčinom tkivu pomaže rast tijekom trudnoće. Upravo je zato vrlo važno da žene konzumiraju odgovarajuće količine ovog vitamina prije trudnoće i za vrijeme trudnoće. Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina te sudjeluje u procesu diobe stanica i normalnom stvaranju krvi.

Gdje je ima. Nazivi folna kiselina i folat izvedene su iz latinske riječi folium, koja znači list. Razlog tome je činjenica da ovog vitamina ima mnogo u zelenom lisnatom povrću. Folata ima i u šparogama, brokuli, avokadu i citrusima, kao i u orašastim plodovima i grahu.

Vitamin A

Zašto ga trebate. Ključna funkcija vitamina A je potpora održavanju normalnog vida. On isto tako ima ulogu u prijenosu električnih signala iz oka u mozak*.

Gdje ga ima. Vitamina A u aktivnom obliku (u kojem ga organizam može odmah iskoristiti) ima u nekoliko namirnica životinjskog porijekla poput jetre, jaja i maslaca. Većina ljudi najveće količine vitamina A dobivaju u obliku beta-karotena, spoja koji je zaslužan za intenzivnu zelen, žutu i narančastu boju brojnih vrsta voća i povrća. Organizam bez teškoća pretvara beta-karoten u aktivan oblik vitamina A. Beta-karotena ima u brojnim namirnicama izrazite boje, kao što su mrkva, buča, breskva, marelica, papaja, batat, lisnato zeleno povrće i brokula.

Kalcij

Zašto ga trebate. Većina ljudi zna koliko je kalcij važan za održavanje zdravlja tkiva, no kalcij ima i druge važne uloge te pomaže u normalnoj neurotransmisiji – drugim riječima, pomaže stanicama živčanog sustava da međusobno komuniciraju.

Gdje ga ima. Iako većini najprije padaju na pamet mliječni proizvodi – koji zaista jesu najbogatiji izvori kalcija—ima ga i u lisnatom zelenom povrću, tofuu, grahu i bademima.

Vitamin D

Zašto ga trebate. Vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcija i fosfora iz probavnog trakta, što znači da ima presudnu ulogu u pomoći pri održavanju zdravih zubi i kostiju, gdje se ti minerali pohranjuju. Vitamin D je potreban i za pravilnu mišićnu funkciju, kao i kao podrška normalnoj aktivnosti imunosnog sustava.

Gdje ga ima. Vitamin D se ponekad naziva “vitaminom sunčeve svjetlosti”, jer ga tijelo može proizvesti u koži kada je dovoljno izloženo sunčevom svjetlu. No, zbog mnogih čimbenika – između ostalog i načina života - mnogi ljudi možda si ne mogu osigurati dostatnu izloženost sunčevom svjetlu kako bi njihovo tijelo proizvelo dovoljno vitamina D. Postoji tek nekolicina namirnica koje su prirodan izvor vitamina D. Najvažnije su masna riba, žumanjak jajeta i jetra. Upravo zato mlijeko može biti dragocjen izvor tog vitamina, pa se u mnogim zemljama mlijeko obogaćuje vitaminom D.

Kalij

Zašto ga trebate. Kalij pomaže normalnom funkcioniranju živčanog sustava, te pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Isto tako, svim vašim mišićima – uključujući i srčani mišić – treba kalij za održavanje normalne mišićne funkcije.

Gdje ga ima. Voće i povrće prepuni su kalija. Namirnice koje su najbolji izvori kalija su lubenica, banane, avokado, marelice, citrusi i jagode. Povrće koje sadrži najviše kalija su rajčice, mrkva, špinat i brokula. Osim što sadrži kalcij i vitamin D, mlijeko je i dobar izvor kalija.

*https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2009.1221

Susan Bowerman je viša direktorica za Edukaciju o prehrani u Herbalifeu. Susan je ovlaštena nutricionistica s certifikatom o specijalizaciji za sportsku nutricionistiku.



hr-HR | 22.10.2018. 19:11:04 | NAMP2HLASPX03